2. Az UFO-król

Az APPLiA Magyarország 2018 decemberében új kampányt indított, mellyel a hazai élelmiszerpazarlás csökkentését szeretné támogatni. A Hűtsünk okosabban!kampányban mindannyian részt vehettek! Hogyan? Mészáros Fanni, a Lehetséges? című mesekönyv szerzője az alábbi cikkel szeretne benneteket, és szüleiteket is cselekvésre ösztönözni!

Álldogálok a bevásárlásnál a pult előtt, és azon töprengek, vajon van-e még otthon a hűtőben vaj? És maradt-e még paradicsom? Mert emlékszem, hogy legutóbb vettem… És mi a helyzet a tojással? A felvágottal? De jó is lenne most egy olyan okos hűtő, amelyről nemrég olvastam egy magazinban, hogy egy applikáció segítségével akár a boltból is be tudok kukkantani a belsejébe, és meg tudom nézni, mi mindent rejt. Mindenesetre, ha már itt vagyok a boltban, inkább veszek vajat, paradicsomot és minden egyebet is, a biztonság kedvéért.

Nektek is ismerős ez az élethelyzet? No, és a következő?

Hazaérve a boltból felcipelem a két telepakolt bevásárló táskát az emeleti lakásba, majd nyitom a hűtő ajtaját, hogy bepakoljak. Jé, hát van még vaj! Akkor jól emlékeztem! Ráadásul kettő is? (Lehet, hogy legutóbb is hasonló indíttatásból hoztam egyet?) És a fiúk nem ették meg a paradicsomot? Még szerencse, hogy a joghurt nem jutott az eszembe a boltban, mert abból is van még 3 doboz. De miért nem fér be, amit vettem? Mik ezek a fehér dobozok? Hoppá! Ebben a két héttel ezelőtti ebéd maradéka van… Azt hiszem… (mert a penész alatt már alig felismerhető).

Évente fejenként 68kg élelmiszer-hulladékot termelünk Magyarországon, melynek nagyjából a fele megelőzhető lenne azzal, ha jobban terveznénk a vásárlásokat és okosabban használnánk a hűtőnket. Azért ne ijedjünk meg, mert ez nem megoldhatatlan feladat. Mindössze néhány fontos tanácsot kell megszívlelnünk és beépítenünk a heti családi rutinba. Lássuk a legfontosabbakat!

Tervezzünk bevásárlás előtt!

Nos, tehát az első kihívásunk: amíg a hűtőnk nem elég okos, addig nekünk magunknak kell okosnak lennünk! Lássuk, mit is tehetünk ennek érdekében!

 • Mielőtt a boltba indulunk, nézzünk be a hűtőbe! Írjuk fel egy darab papírra, hogy mi hiányzik, mit kell megvennünk! Használhatunk jegyzet-applikációt is. Ha pedig nem akarunk írogatni vagy pötyögni a telefonunkba, akkor akár a mobilunkkal készíthetünk fotót a belsejéről (használjuk ki, hogy legalább a telefonunk – és persze mi magunk – okosak vagyunk, ha a hűtőnk nem az)!
 • Ne felejtkezzünk el bekukkantani a fagyasztóba sem! Még az is kiderülhet, hogy nem is kell boltba mennünk!
 • Tervezzük meg az étkezéseket: hányan leszünk, mik lesznek a fogások! Készítsünk ehhez bevásárlólistát, és csak annyit vásároljunk, amennyi szükséges!

Vásároljunk okosan!

A vásárlás megtervezésével még nem ért véget a feladatunk: a boltban is van jó pár dolog, amelyre, ha odafigyelünk, csökkenthetjük a pazarlást!

 • Mindig nézzük meg az élelmiszerek lejárati idejét! Válasszunk hosszabb, távolabbi lejáratú termékeket!
 • Fontos az is, hogyan pakolunk be a bevásárló táskába: a nehezebb dolgokat (pl. tejes dobozok, alma) tegyük alulra, a könnyű, törékeny, sérülékeny élelmiszereket (pl. tojás, joghurt, paradicsom) pedig felülre!
 • Bár most épp tél van és kellően hideg, de ne felejtsük el, hogy nyáron arra is érdemes gondolni, hogy a bevásárlás után ne álljon a meleg autóban órákig a romlandó élelmiszer. Ilyenkor vigyünk magunkkal hűtőtáskát, és tervezzük úgy a napunkat, hogy a bevásárlás maradjon utolsó feladatnak! Ha már most elkezdünk gyakorolni, nyáron – amikor majd igazán lesz ennek jelentősége – meg sem kottyan majd nekünk ez a feladat!

Figyeljünk a tárolásra!

Talán ezen a téren vagyunk a legjobban lemaradva, de nem baj, mert ez azt jelenti, hogy itt tudunk a legtöbbet fejlődni! Nézzük, hogyan!

 • Az újonnan vásárolt (és ezért vélhetően távolabbi lejáratú) termékeket hátra (egymásra helyezett felvágottak esetében alulra) tegyük a hűtőben. Mindig az kerüljön előre (felülre), amelyik doboz joghurt, csomag sonka lejárata közelebb van. Először ezeket fogyasszuk el!
 • Tároláshoz használjuk átlátszó dobozokat, vagy átlátszó fóliát! A nem átlátszó dobozban betett ételmaradékról az esetek nagy többségében már másnap megfeledkezünk, ráadásul helytelen pakolásnál egyre beljebb kerül a hűtőben. Végül szinte biztos, hogy a kukában végzi az étel.
 • A fagyasztóba kerülő élelmiszereket címkézzük fel! Írjuk rá, hogy mit rejt a csomag, és mikor tettük be! Így elkerülhetjük, hogy hűtőnk idővel UFO-temetővé váljon. (UFO=újramegtalált fagyasztott objektum)

Maradék-hasznosítás

Ha a gondos tervezés, vásárlás, tárolás és főzés után mégis maradékokkal találkozunk, akkor sincs még minden veszve! Vannak lehetőségeink!

 • Upcycling, azaz továbbhasznosítás
 • száraz kifliből készítsünk mákos gubát; száraz kenyérből, zsemléből zsemlemorzsát; megszikkadt sütit turmixoljunk, kiváló müzli-alap lesz belőle!
 • ha túl sok lett a rizs, készítsünk másnapra gyümölcsrizs-desszertet; ha tésztából lőttünk túl a célon, mákos/diós tésztát!
 • ha megbarnult, megpuhult a gyümölcs, turmixoljuk, aprítsuk! Gyümölcsrizshez, pudinghoz, muffinhoz kiváló lesz így is!
 • Vendégség
 • hívjunk barátokat másnap, és fogyasszuk el a maradékot együtt!
 • kínáljuk meg a szomszédokat vagy a portás bácsit (úgyis sokat segít nekünk, pl. átveszi a csomagokat, küldeményeket, ha nem vagyunk otthon!)
 • egy tál sütivel népszerűek leszünk másnap a munkahelyünkön, a kollégák örülni fognak!
 • Fagyasztás, komposztálás
 • A maradékokat – egyéb lehetőség híján – fagyasszuk le, jól jöhet ez még egy másik alkalommal (a címkézésről – mit rejt, mikor tettük be – ne feledkezzünk meg ilyenkor sem)!
 • A pörkölt-szószt se dobjuk ki! Porciózzuk jégkocka-tartóban, és fagyasszuk le! Kiváló alapkocka lesz belőle!
 • Bizonyos élelmiszer-maradékokból – pl. gyümölcs, zöldség, tojáshéj, tea – kiváló komposzt készíthető. A szoba- vagy kerti növényeink hálásak lesznek! De figyelem: húst és tejtermékeket soha ne tegyünk a komposztba!

Éljünk – és hűtsünk – okosabban együtt!