A következő búvárúszó edzésre Kati és Peti a szokásosnál kicsit később érkezett, mert elhúzódott a leckeírás az iskolában. Izgultak is, vajon barátaik, Csobogát és Csobogáta megvárják-e őket az öltözőben. Amikor beléptek, a két vízóragyerek ott üldögélt a padon, és az orrát lógatta:

– Már azt hittük, hogy nem jöttök! – derült fel Csobogát arca.
– Egy kicsit sok volt a lecke, és később tudtunk elindulni az iskolából – válaszolt Kati. – Olyan jó, hogy megvártatok minket! Köszönjük!
– Még szép, hogy megvártunk! – mosolygott Csobogáta. – Már csak azért is, mert legutóbb félbemaradt a beszélgetésünk a víztakarékosságról.
– Abban maradtunk, hogy most a legnagyobb probléma nem is az, hogy nincs elég édesvíz… – emlékezett vissza Peti.
– Ez így van, de ez nem jelenti azt, hogy ez mindig így marad, és ne kellene takarékoskodnunk. A pazarló életmóddal egyre közelebb hozzuk azt a napot, amikor a rendelkezésre álló tisztavíz-mennyiség is mindenhol igazi kihívást jelent majd, akár itt Magyarországon is. Szóval a takarékoskodás fontos ott is, ahol ma még bőven van jó minőségű édesvíz – válaszolt Csobogáta.
–…és ezért fontos, hogy megnézzük, mekkora is a vízlábnyomunk! – fűzte hozzá Csobogát.

Peti – némi tétovázás után – beszaladt a zuhanyzóba, majd visszatérve a vizes talpával egy száraz felületre lépett:
– Íme, az én vízlábnyomom! – mondta. – Ez legalább 15 centiméter… vagy több? Vagy a vízlábnyomot is cipőméretben mérik? Mert akkor pontosan meg tudom mondani, hogy az enyém 38-as! – húzta ki magát büszkén. Csobogát a segítségére sietett:
– Lehetséges, hogy a vízlábnyomot nem cipőméretben, hanem literben mérik? – nézett Petire.
– Hát, ha te mondod, Csobogát, akkor biztosan lehetséges… – válaszolta Peti. – De ezt nem értem. Hogy lehet ezt a pár csöpp vizet literben megmérni?
– A vízlábnyom tulajdonképpen egy elvont, jelképes fogalom – magyarázta Csobogát –, s nem a tényleges lábnyomod, Peti. Azt mutatja meg, hogy az életvitelünkkel valójában mennyi vizet használunk, hogy mennyi víz szükséges a mindennapjainkhoz.
– Értem már! – lelkendezett Kati. – Akkor a vízlábnyom az a vízmennyiség, amelyet használunk például iváshoz, fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz vagy főzéshez.
– Meg autómosáshoz! – csatlakozott nővéréhez Peti.
– Ez már közelebb jár a jó megoldáshoz! Valóban, a vízlábnyom egy kis részét, kb. 4 százalékát adja az a vízmennyiség, amelyet közvetlenül felhasználunk, például azokhoz a tevékenységekhez, amelyeket felsoroltatok. Ebből pedig az következik, hogy a vízlábnyom nagyobb részét, a 96 százalékát a közvetett vízlábnyom teszi ki. Ez pedig abból adódik, hogy mennyi víz felhasználásával jár annak az élelmiszernek az előállítása, amelyet megeszünk, vagy annak a terméknek a gyártása, amelyet használunk! – magyarázta Csobogát.
– Hogy érthetőbb legyen – fűzte hozzá Csobogáta –, például egy szelet kenyér előállításának vízigénye átlagosan 48 liter, egy darab A4-es papírlapé 13 liter, egy pólóé 2485 liter, egy kilogramm marhahúsé pedig 15415 liter.
– Az a marhahús nagyon sok liter vízbe kerül… – morfondírozott Peti. – Pedig a múltkor nem ettem meg az egészet, amikor anya vacsorára marhasültet készített, és ki kellett dobni – szomorodott el.

– Hát, bizony, az élelmiszerek előállítása nagyon vízigényes. A mezőgazdaság felelős a globális átlagos vízlábnyom nagyjából 70 százalékáért, s az ipar és a lakosság vízlábnyoma pedig összesen 30 százalék. Gondoljatok csak bele, mennyi víz is kell a növények öntözéséhez! Szóval, ha nem esszük meg az ételt, és ki kell dobni, ez nemcsak étel-, hanem vízpazarlást is jelent – mutatott rá szigorúan és határozottan Csobogát.

– Sajnos iszonyúan sok UFO kerül a fagyasztókból is a kukába – tette hozzá Csobogáta. Peti értetlenkedve fordult Csobogátához:
– Csobogáta, miről beszélsz? Hogy kerülne már UFO a fagyasztóba? Te nem tudod, hogy az UFO az azonosítatlan repülő tárgy? – kérdezte.
– Az UFO az Újramegtalált Fagyasztott Objektum – válaszolt mosolyogva Csobogáta. – Vagyis azok a húsok és egyéb élelmiszerek, amelyeket az emberek megvásárolnak, majd betesznek a fagyasztóba, ahol csak gyűlnek és gyűlnek a fel nem használt ételalapanyagok. Egy idő után persze már arról is megfeledkeznek, hogy mi mindent gyömöszöltek be a mélyhűtőbe, s mikor egy-egy jeges csomag újra előkerül, már azt sem tudják, mit is a rejt a jégtömbbé fagyott valami. Azt meg főleg nem, hogy mikor is került a fagyasztóba. Nagy valószínűséggel ezek az UFO-k a kukában végzik.
– Így igaz! – csatlakozott Csobogát. – A hűtő remek találmány, és nagy segítség az élelmiszerek tartósításában és biztonságos tárolásában. De fontos, hogy tényleg erre használjuk, és ne UFO-temetőnek, mert az aztán tényleg nem okos megoldás, ha kidobjuk az élelmiszert, mert ez már önmagában pazarlás. Nem beszélve arról, hogy az adott élelmiszer megvásárlásával akkor teljesen értelmetlenül növeltük a vízlábnyomunkat, vagyis vízpazarlást is jelent. Harmadsorban pedig az UFO-temető fenntartásához még villamos energiát is használunk, és villanyszámlát is fizetünk utána. Mert ugyebár a hűtő villamos energiával működik…
–…tehát még energiát is pazaroltunk – fejezte be a mondatot Kati. – Hát ez valóban sokszoros pazarlás! – értett egyet a vízóratestvérekkel. – Meg is nézem este, hogy nálunk mennyi UFO van a fagyasztóban, és megkérem anyát, hogy mostantól minden betett csomagra írja rá, hogy mikor vettük és mi van benne.
– Ez nagyszerű terv! – lelkendezett Csobogát. – No, de hogy csökkenthetjük még a vízlábnyomunkat? – kérdezte.

– Ha nem vásárolunk felesleges dolgokat, és vigyázunk a használati tárgyainkra, például nem szakítjuk ki állandóan a játszótéren a nadrágunkat, hogy újat kelljen vásárolni – nézett célzóan Kati Petire – akkor már ezzel is takarékoskodunk a vízzel – jegyezte meg Kati.
– De nem dobtam ki a szakadt nadrágot, hanem továbbhasználom egy új stílusban, divatos, lyukas nadrágként! Ahogy Körforgó Morgó is! – védekezett Peti. – De, oké, értem. Most már jobban fogok figyelni, a vízlábnyomom miatt is! – ígérte meg.
–…vagy ha kevesebb vizet használunk otthon – folytatta Kati, miközben dicséretképpen szeretettel megölelte testvérét. – Például, ha inkább egy gyors zuhanyt veszünk ahelyett, hogy teleengedjük a kádat és fürdünk, vagy ha takarékosan használjuk a mosógépet és a mosogatógépet.
– Igen! Ha csak akkor indítjuk el ezeket a masinákat, ha már tele vannak, és vigyázunk a ruháinkra, hogy a lehető legkevésbé koszolódjanak össze, és nem veszünk elő naponta több pólót! – tette hozzá Peti. – Az egyik osztálytársam állandóan cserélgeti a pólóját. Eljön egyben az iskolába, majd felvesz egy másikat a tornaórán… Na, jó, ez rendben, de utána egy újabbat húz elő a táskájából, és azt veszi fel. Szerintem ez tök felesleges! – morfondírozott magában.

– Ez így van! Pár óra átlagos használattól nem lesz koszos egy póló, és felesleges kimosni – csatlakozott Petihez Csobogát. Peti folytatta a hangos gondolkodást:
–…vagy attól is függ a vízlábnyomunk, hogy csapvizet iszunk vagy palackozottat… Vagy kólát! Tényleg, melyik a jobb? A csapvíz vagy a palackozott? – tette fel a kérdést, amely azonban aznapra már csak egy költői kérdés maradt, mert nyílt az öltöző ajtaja, és Viki jelent meg benne:
– Akár csapvizet, akár palackozottat, de gyorsan igyátok, mert a többiek már talpig búvárszerkóban rátok várnak, hogy vízbe ugorhassanak végre! Irány a medence, locsi-fecsi-csipet-csapat!

– Nésd, Iki néni! Éh hégsősőel a hámban ih huhok behélni. Ma a íhlábnomról behélhettünk! – bizonyítgatta Peti különleges képességét.
– Ebből egy szót sem értettem, Peti! – mondta Viki. – Majd később elmeséled!
– Csak azt mondta, hogy ő légzőcsővel a szájában is tud beszélni, és ma a vízlábnyomról beszélgettünk – tolmácsolt Kati a medence szélén egyensúlyozva. – Ez határozza meg, hogy valójában mekkora vízfogyasztás kapcsolódik az életvitelünkhöööööööööööööööööö…
– Már épp ideje volt a vízbe kerülni! – nevetett Viki, majd Csobogátra és Csobogátára nézett. – Meg ne szólaljatok! Irány a víz! A két vízóragyerek vidáman ugrott Peti és Kati után.

Érdekességek

1. Vízlábnyom-ismeretek
Elolvasom

2. Az UFO-król
Elolvasom

3. Ökológiai lábnyom
Elolvasom

További mesék

6. Az ötödik edzés – Geológus-búvárkodás
Elolvasom

7. A hatodik edzés – Igyunk vizet, de melyiket?
Elolvasom

8. Sportorvosnál – Igyunk vizet. Eleget!
Elolvasom